Dolár voči jenu výrazne vzrástol, ale libra sa zotavila

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Dolár voči jenu výrazne vzrástol, ale libra sa zotavila“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 10. septembra (SITA, Reuters) – Dolár v stredu voči jenu stúpol na šesťročné maximum. Očakávania toho, kedy sa v USA zdvihnú úroky, sa totiž tento týždeň prehodnocujú. Dôvodom je štúdia amerického Federálneho rezervného systému (Fed), ktorá ukázala, že v otázke načasovania rastu úrokových sadzieb sú trhy príliš konzervatívne v porovnaní s centrálnou bankou USA. Výnosy z dvojročných amerických dlhopisov zareagovali priblížením sa k svojmu trojročnému maximu 0,59 %. Dolár v stredu oproti jenu vzrástol o takmer pol percenta na 106,65 JPY/USD.

Pozornosť trhu sa však počas ranného obchodovania sústreďovala aj na správy o výsledkoch prieskumu verejnej mienky Škótov na možnú nezávislosť ich krajiny. Agentúra Survation totiž má večer o 21:30 GMT zverejniť výsledky prieskumu pre glasgowský denník Daily Record. Libra však napriek tomu získala pevnú pôdu pod nohami. Britská mena sa zotavila z ranných strát a voči euru aj doláru si prilepšila o necelých 0,1 %.

Kurzy stredoeurópskych mien sa v stredu stabilizovali, hoci v úvode obchodovania klesli pre nervozitu z toho, kedy sa začne sprísňovanie menovej politiky USA. Negatívne na ich kurz voči euru pôsobila aj krehká situácia na Ukrajine a perspektíva znižovania úrokov v stredoeurópskom regióne. Do 14:07 SELČ však poľský zlotý voči euru napokon posilnil o 0,03 % na 4,202 PLN/EUR, maďarský forint stúpol o 0,09 % na 316,050 HUF/EUR, ale česká koruna zostala oproti predošlému dňu nižšie o 0,08 % na úrovni 27,735 CZK/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy