Ruské akciové trhy aj rubeľ naďalej oslabovali

Na moskovských trhoch vládne neistota v otázke, či Európska únia stále má v úmysle uplatniť nové sankcie voči Rusku

Ruské akciové trhy v stredu ráno oslabili pred schôdzkou Európskej únie, na ktorej sa bude diskutovať o nových sankciách voči Rusku. Moskovský akciový index RTS, ktorý je denominovaný v dolároch, do 7:20 GMT klesol o 0,5 % na 1 240 bodu a index MICEX denominovaný v rubľoch oslabil o 0,3 % na 1 464 bodu. Rubeľ tiež mierne klesol. Oproti doláru si odpísal 0,25 % a oslabil na 37,20 RUB/USD a voči spoločnej európskej mene stratil 0,08 % a jeho hodnota sa znížila na 48,09 RUB/EUR.

Nové sankcie voči Rusku Európska únia formálne schválila v pondelok, ale odložila ich realizáciu, aby bol čas na zhodnotenie prímeria na Ukrajine. Diplomati EÚ sa stretávajú v stredu, aby diskutovali o ďalších krokoch. Okrem toho americké ministerstvo zahraničných vecí v utorok informovalo, že dokončuje nový balíček sankcií voči Moskve.

Nejednoznačné vyjadrenia predstaviteľov EÚ vytvorili neistotu v otázke, či únia stále má v úmysle nové sankcie uplatniť. Sankcie by obmedzili poskytovanie úverov veľkým ruským ropným firmám a tiež export technológií do Ruska. „Správy o tom, že EÚ odkladá uplatňovanie sankcií, mali na obchody na moskovskej burze mimoriadne malý vplyv,“ povedal Airat Chalikov, analytik spoločnosti Veles Capital. „Možným dôvodom je to, že podľa mnohých analytikov je prímerie iba dočasné“, poznamenal.

Súvisiace články

Aktuálne správy