Francúzsko bude znižovať deficit pomalšie, ako sľubovalo

Francúzsky minister financií Michel Sapin vyhlásil, že Francúzsko bude potrebovať čas do roku 2017, aby znížilo rozpočtový deficit pod hranicu troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Krajina to pôvodne mala stihnúť do roku 2015

Francúzsky minister financií Michel Sapin v stredu oznámil, že Francúzsko bude potrebovať čas do roku 2017, aby znížilo rozpočtový deficit pod hranicu troch percent hrubého domáceho produktu (HDP). Paríž tak nedodrží sľub, ktorý dal európskym partnerom a nedosiahne tento cieľ do roku 2015. „Vzhľadom na slabý rast a mieru inflácie bude rozpočtový deficit v roku 2015 vo výške 4,3 % HDP. Pod hranicou troch percent bude v roku 2017,“ povedal Sapin. Takéto vyjadrenia v súvislosti s deficitom rozpočtu sa vo všeobecnosti očakávali.

Minister tiež informoval, že rozpočtový deficit by mal v tomto roku mierne stúpnuť na 4,4 % HDP. Vláda zároveň necháva v platnosti plán úspor, podľa ktorého by malo Francúzsko v rámci verejných výdavkov v budúcom roku ušetriť 21 mld. eur. V krajine by sa pritom v budúcom roku nemali zvyšovať dane.

Sapin predpokladá, že ekonomika v tomto roku posilní o 0,4 % a v budúcom roku by mala stúpnuť o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy