V stredu o správe o zabezpečení dodávok energií

Ako sa uvádza v materiáli, že Slovensko je v porovnaní s rokom 2009 lepšie pripravené na situáciu, ak by sa obdobné prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo.

Vláda by mala v stredu rokovať o správe o zabezpečení dodávok energií a riešení prípadných núdzových stavov. Ako sa uvádza v materiáli, Slovensko je v porovnaní s rokom 2009 lepšie pripravené na situáciu, ak by sa obdobné prerušenie dodávok plynu z Ruskej federácie cez Ukrajinu zopakovalo. Dodávka zemného plynu pre potreby odberateľov na území Slovenska je podľa materiálu zabezpečená na základe zmlúv jednotlivých dodávateľov plynu pôsobiacich na Slovensku.

Okrem objemov plynu skladovaných v zásobníkoch plynu na nadchádzajúce zimné obdobie má SPP podľa materiálu ako najvýznamnejší dodávateľ plynu uzavretú diverzifikačnú zmluvu o dodatočných dodávkach plynu, ktoré by mali byť k dispozícii pre potreby slovenského trhu v čase krízy. Zmluva o výpomocných dodávkach plynu so spoločnosťou E.ON Ruhrgas bola podpísaná na obdobie 10 rokov. „E.ON Ruhrgas dodá SPP v prípade krízy zo svojich západných zdrojov plyn až do celkovej výšky 500 mil. metrov kubických plynu ročne,“ uvádza rezort hospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy