Rusko a Čína uzatvorili kontrakt v energetickej oblasti za 10 mld. USD

Ruská štátna spoločnosť Russia Technologies (Rostec) podpísala s čínskou firmou Shenhua Group, najväčším producentom uhlia na svete, kontrakt na rozvoj uhoľných ložísk, ako aj rozvoj energetickej a dopravnej infraštruktúry na Ďalekom východe. Hodnota celého kontraktu sa odhaduje na 10 miliárd USD (7,72 miliardy eur). Informovala o tom agentúra RIA Novosti.
Na základe memoranda o porozumení, ktoré tento týždeň podpísali výkonný riaditeľ spoločnosti Rostec Sergej Čemezov a Jü-čuo Čang, šéf Shenhua Group, firmy budú spoločne realizovať prieskum a rozvoj uhoľného ložiska Ogodžinskoje v Amurskom regióne.
Rezervy uhlia v ložisku sa odhadujú na 1,6 miliardy ton. Rostec očakáva, že s ťažbou sa začne v roku 2019, pričom ročná produkcia by mala dosiahnuť 30 miliónov ton. Najväčší objem uhlia z ložiska bude smerovať na trhy Ázie a Tichomoria, najmä do Číny.
Okrem rozvoja spomínaného ložiska Rostec a Shenhua plánujú spoločný rozvoj dopravnej a priemyselnej infraštruktúry. Súčasťou kontraktu je napríklad výstavba terminálu Port Vera v Prímorskej oblasti, ďalej elektrárne a vysokonapäťových sietí do Číny.
Dohoda Rostecu a spoločnosti Shenhua je ďalšou medzi ruskými a čínskymi firmami v energetickej oblasti. Historický kontrakt uzatvorili Čína a Rusko v máji tohto roka, keď plynárenský koncern Gazprom a čínska spoločnosť CNPC podpísali 30-ročný kontrakt na dodávku plynu do Číny v hodnote zhruba 400 miliárd USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy