Dachser Slovakia zvýšil tržby z exportu zásielok o 18 %

Logistická spoločnosť Dachser Slovakia v prvom polroku tohto roku zvýšila celkový počet zásielok o vyše 27 %, pričom importné zásielky rástli rýchlejšie ako exportné.

Logistická spoločnosť Dachser Slovakia, a.s. so sídlom v Lozorne v okrese Malacky zaznamenala v prvom polroku tohto roka medziročný rast tržieb v exportných zásielkach pozemnou prepravou predbežne o 18 %. Zároveň zvýšila celkový počet zásielok o vyše 27 %, pričom importné zásielky rástli rýchlejšie ako exportné.

„Našim cieľom pre tento rok je dvojciferný nárast a pokiaľ bude oživenie európskeho trhu naďalej pokračovať, mali by sme ho dosiahnuť,“ informoval agentúru SITA výkonný riaditeľ a člen predstavenstva firmy Roman Stoličný s tým, že polročné výsledky nezverejňujú. „Obvykle býva druhá polovica roku silnejšia vzhľadom na predvianočnú logistiku, takže do konca roka môžeme predpokladať ďalší rast,“ uviedol Stoličný.

Najviac zásielok prúdi do nemecky hovoriacich krajín, nasleduje Benelux a celé portfólio dopĺňajú i exporty do Škandinávie. Prevláda industriálny tovar doplnený tovarom pre predajne pre domácich majstrov a predajne s elektronickým tovarom. „Zavedením novej služby – zberných kontajnerov z Číny – sa naše portfólio rozrástlo i o zásielky obsahujúce vybavenie do nemocníc,“ dodal Stoličný.

Spoločnosť má v súčasnosti 37 priamych liniek do pätnástich krajín. Priame linky mieria do kľúčových destinácií, odkiaľ konsolidované pokračujú ďalej do Európy. Firma v tomto roku posilnila exportné aj importné linky svojej zbernej služby. Najnovšie zaviedla pravidelnú dennú linku do nemeckého Malschu pri Karlsruhe. Ide už o jej piatu priamu dennú linku do Nemecka popri existujúcich linkách do miest Hof, Memmingen, Überherrn a Radeburg. „Stále analyzujme európske toky tovaru a požiadavky našich zákazníkov a na základe toho optimalizujeme naše služby,“ priblížil Stoličný. V tomto roku do Lozorna každý deň prichádza i nová importná linka z holandského mesta Zevenaar. Firma tiež posilnila prepravy do Talianska a uvažuje o zvýšení kapacity na linke do rakúskeho Linzu.

Dachser Slovakia v tomto roku investoval do modernizácie manipulačnej techniky vo svojom logistickom sklade v Lozorne a zvýšil kapacitu skladovania v Košiciach. Do konca roku pripravuje výstavbu čerpacej stanice pohonných hmôt v areáli v Lozorne, čo umožní zníženie cien palív, ktoré tvoria asi 40 % nákladov v pozemnej preprave. „Logistika je dobrým barometrom priemyslu, takže i my reagujeme s rozvojom nášho biznisu na podmienky na trhu,“ uviedol Stoličný. Dachser má v súčasnosti na Slovensku štyri pobočky so 110 zamestnancami – v Bratislave, Lozorne, Martine a Košiciach.

Dachser Slovakia vlani dosiahol konsolidovaný obrat 26,5 mil. eur, čo bolo medziročne o vyše 15 % viac. Prepravil takmer 324 tis. zásielok v celkovej hmotnosti 106 tis. ton. Pred tromi rokmi firma investovala 11 mil. eur do výstavby nového logistického centra v Lozorne. Išlo o prvú z troch etáp rozširovania. V rokoch 2011 až 2015 chce investovať spolu najmenej 17 mil. eur. Výstavba vlastnej logistickej haly a rozšírenie kapacity centra na prekládku tranzitného tovaru medzi krajinami z 3,5 tis. na 7 tis. štvorcových metrov by mali stáť zhruba 6 mil. až 8 mil. eur.

Spoločnosť Dachser Slovakia, a.s. funguje pod týmto menom od 1. januára 2010 a v Lozorne má sídlo od júna 2011. Zavŕšila sa tak integrácia spoločnosti do celosvetovej siete nemeckého koncernu Dachser. História spoločnosti siaha do roku 1995, kedy bola založená firma Lindbergh Air Freight, s.r.o. Najprv poskytovala kompletné zasielateľské služby pri preprave leteckých zásielok, neskôr aktivity rozšírila aj na poskytovanie námornej a pozemnej prepravy. V roku 2004 sa spoločnosť stala súčasťou koncernu Dachser a až do roku 2009 fungovala ako Lindbergh & Dachser, a. s. Spoločnosť má základné imanie 5 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy