Odpočítateľná položka má podľa Kažimíra podporu

Podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra by malo byť o mesiac či dva jasné, aká vysoká bude odpočítateľná položka.

Odvodová reforma, a teda zavedenie odpočítateľnej položky, má podľa ministra financií Petra Kažímíra podporu u zástupcov zamestnávateľov a zamestnancov. „Cítim širokú podporu pre odvodovú reformu, to znamená pre zavedenie odpočítateľnej položky pre zamestnancov aj zamestnávateľov, ktorá vedie k tomu, že čisté príjmy kategórie zamestnancov do 500 eur stúpajú a náklady práce v tejto oblasti zase pre zamestnávateľov klesajú,“ povedal Kažimír počas rokovania sociálnych partnerov.

Podľa Ministerstva financií (MF) SR by dopad na štátny rozpočet mohol predstavovať 150 mil. eur. „Čakáme na novú daňovú prognózu, aj na nový makroekonomický vývoj, ktorý má v sebe isté riziká. Stále ctíme svoje záväzky z hľadiska udržania fiškálnych cieľov, znižovania štrukturálneho deficitu, aj stabilizovania dlhu. Takže o mesiac-dva uvidíme, akú veľkú odpočítateľnú položku si budeme vedieť dovoliť z pohľadu potreby kompenzácie naspäť do verejného zdravotníctva,“ priblížil Kažimír.

Odpočítateľná položka na zdravotné odvody by sa podľa Kažimíra mohla týkať približne 500-tisíc až 580-tisíc zamestnancov, ktorí zarábajú od 380 eur do 494 eur. Zavedenie odpočítateľnej položky na zdravotné odvody podľa šéfa rezortu financií umožní výraznejšie zvýšenie minimálnej mzdy na Slovensku bez nárastu nákladov práce pre zamestnávateľov. Minimálna mzda by pritom mala stúpnuť zo súčasných 352 eur na 380 eur.

Po zvýšení minimálnej mzdy a zavedení odpočítateľnej položky by sa mal minimálny čistý zárobok na Slovensku zvýšiť o 32 eur. V pásme hrubej mzdy od 380 eur do 494 eur by sa mal finančný prospech zo zavedenia odpočítateľnej položky na zdravotné odvody rozdeliť na polovicu medzi zamestnanca a zamestnávateľa.

Súvisiace články

Aktuálne správy