Slabnúci kurz jüanu skresal zisk Air China v 1. polroku o vyše 50 %

Čínska letecká spoločnosť Air China zaznamenala medziročný prepad zisku za 1. polrok 2014 viac než o 50 %, keď klesajúci kurz jüanu zvýšil spoločnosti náklady na palivá aj iné výdavky. Informovala o tom agentúra AP.
Štátny letecký prepravca oznámil, že zisk za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahol 474,4 milióna jüanov (58,38 milióna eur), zatiaľ čo za rovnaké obdobie predchádzajúceho roka zaznamenala firma zisk 1,1 miliardy jüanov. Medziročne to znamená pokles o 57 %. Tržby ale vzrástli o 7 % na 49 miliárd jüanov, čo poukazuje na rastúci dopyt po leteckej doprave v Číne.
Pokles zisku naznačuje vysokú citlivosť čínskych aerolínií na pohyb v kurze národnej meny, ktorý klesol v 1. polroku oproti doláru o vyše 2 %. Pre letecké spoločnosti sa tak zvýšili náklady na kúpu paliva, ako aj na splácanie dlhov spojených s nákupom nových lietadiel. Bez ohľadu na to, či aerolínie kupujú americké boeingy, alebo airbusy vyrobené v Európe, za lietadlá platia v dolároch.
Air China je prvou z veľkých štátnych čínskych aerolínií, ktorá zverejnila výsledky. Ďalšie dve veľké spoločnosti China Southern Airlines a China Eastern Airlines zverejnia výsledky v piatok 29. augusta, pričom aj tieto firmy už varovali, že pre oslabenie kurzu meny počítajú so slabším ziskom.

Súvisiace články

Aktuálne správy