Maďarská centrálna banka nezmenila kľúčové úrokové sadzby

Maďarska národná banka (MNB) podľa očakávania na svojom dnešnom zasadnutí nezmenila kľúčovú úrokovú sadzbu a ponechala ju na rekordne nízkej úrovni 2,1 %. Informovala o tom agentúra Reuters.
MNB minulý mesiac avizovala, že ukončila dvojročný cyklus uvoľňovania menovej politiky. Banka stabilne znižovala úrokovú sadzbu, ktorá kulminovala v roku 2012 na úrovni 7 %. A najnovšie si dala za cieľ udržať úrokové miery na rekordne nízkej úrovni dlhší čas, aby podporila rast ekonomiky. Hrubý domáci produkt (HDP) Maďarska sa v 2. kvartáli zvýšil medziročne o 3,9 %, vďaka čomu krajina predbehla svojich susedov v regióne strednej a východnej Európy.
Ale konflikt na Ukrajine a očakávané sprísnenie menovej politiky USA môžu prekaziť MNB jej plány a prinútiť ju, aby zvýšila úroky skôr, možno už koncom tohto roka.
Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters očakávali, že maďarská centrálna banka tento mesiac úrokové sadzby nezmení a väčšina z nich predpovedá, že do decembra s nimi hýbať nebude. Ale niektorí zároveň upozornili na riziko, že koncom roka už bude možno nútená ich zvýšiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy