Väčšina menších firiem v Nemecku nepociťuje napätie

Iba jedna zo šiestich malých a stredných firiem v Nemecku pocítila nepriaznivý vplyv napätia medzi Ruskom a Západom na svojom podnikaní. Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti EY zverejnených v utorok. Z prieskumu vyplýva, že približne 83 % malých a stredných firiem v Nemecku uviedlo, že ich podnikanie napätie neohrozilo. Iba päť percent firiem v prieskume uviedlo, že zaznamenali „významný“ dopad na svoje podnikanie, kým 12 % spoločností označilo zásah sankcií do ich podnikania za minimálny. Sankcie sa najvýraznejšie podpísali na priemyselných spoločnostiach.

Iba jedna z jedenástich firiem zaznamenala pokles objednávok v dôsledku krízy na Ukrajine. Jedna zo sedemnástich firiem zaznamenala pokles tržieb na východe Európy v dôsledku ukrajinskej krízy. Jedna z dvadsiatich firiem zaznamenala pokles obratu v dôsledku kurzových zmien.

Výsledky tohto prieskumu nekorešpondujú s údajmi Inštitútu Ifo. Ten informoval, že nemecká podnikateľská dôvera v auguste oslabovala štvrtý mesiac v rade. Index dôvery, ktorý zverejnil v pondelok inštitút Ifo, klesol na 106,3 bodu z júlových 108 bodov a prepadol sa najnižšie za vyše roka. K najdlhšiemu súvislému poklesu od roku 2012, kedy eskalovala dlhová kríza v eurozóne, prispieva podľa Ifo kríza na Ukrajine a protiruské sankcie, presné dopady je však zatiaľ podľa inštitútu ťažké vyčísliť.

Súvisiace články

Aktuálne správy