Fed by mal byť pri rozhodovaní o sadzbách opatrný

Vyhlásila to šéfka amerického Federálneho rezervného fondu (Fed) Janet Yellenová s tým, že americký trh práce čelí dôsledkom recesie.

JACKSON HOLE 24. augusta (SITA, Reuters) – Americký trh práce naďalej čelí následkom, ktoré priniesla recesia a Federálny rezervný systém (Fed) by mal byť opatrný pri rozhodovaní o tom, kedy zvýšiť úrokové sadzby. Vyhlásila to šéfka Fedu Janet Yellenová. Zároveň podrobnejšie uviedla, prečo má pocit, že samotná miera nezamestnanosti adekvátne nevypovedá o sile amerického pracovného trhu. Miera nezamestnanosti klesá síce rýchlejšie, než sa očakávalo, podľa Yellenovej však narušenia ekonomiky počas uplynulých piatich rokov spôsobili, že milióny pracovníkov ostali bokom, pričom sú znechutení, alebo uviazli v zamestnaniach na čiastočný úväzok. Tieto skutočnosti miera nezamestnanosti podľa nej nezachytáva.

Podľa Yellenovej je náročné posúdiť, či sa ekonomika blíži k plnej zamestnanosti. Pokračujúce zmeny v štruktúre pracovného trhu a možnosť recesie podľa nej spôsobili trvalé zmeny vo fungovaní trhu práce. V takýchto podmienkach neexistuje jednoduchý recept na primeranú politiku, povedala šéfka Fedu. Vyzvala preto na pragmatický prístup. Debata o zvyšovaní úrokových sadzieb sa však medzi predstaviteľmi Fedu zintenzívňuje.

Miera nezamestnanosti sa v USA v júli zvýšila na 6,2 % z júnových 6,1 %. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnilo v auguste federálne ministerstvo práce.

Súvisiace články

Aktuálne správy