Počet nových nezamestnaných v USA klesol

Ako vo štvrtok informovalo americké ministerstvo práce, počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v minulom týždni znížil o 14 tisíc na sezónne upravených 298 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, klesol minulý týždeň viac, ako sa očakávalo. Poukazuje to na trvalé zlepšenie podmienok na americkom trhu práce. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 16. augusta znížil o 14 tisíc na sezónne upravených 298 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, prognózovali, že počet nových nezamestnaných oslabí na 300 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných minulý týždeň vzrástol o 4 750 na 300 750. Štvortýždňový priemer sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce, keďže zmenšuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami. Zo správy rezortu práce ďalej vyplýva, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom 9. augusta znížil o 49 tis. na 2,5 milióna, čo je najnižšie od júna v roku 2007.

Súvisiace články

Aktuálne správy