ČR k solídnemu rastu podľa Singera nepotrebuje zahraničie

Aktuálne údaje z českej ekonomiky podľa guvernéra českej centrálnej banky Miroslava Singera ukazujú, že česká ekonomika dokáže rásť solídnym tempom aj bez prispenia zahraničných faktorov

Aktuálne údaje, ktoré hovoria o medziročnom hospodárskom raste českej ekonomiky vo výške 2,6 % ukazujú, že česká ekonomika dokáže rásť solídnym tempom aj bez prispenia zahraničných faktorov. V utorok to uviedol guvernér českej centrálnej banky Miroslav Singer. „Najzaujímavejším faktom na aktuálnych číslach je to, že česká ekonomika nemusí „byť ťahaná“ zahraničnými faktormi na to, aby dosiahla veľmi solídny rast medzi 2 % a 3 %,“ povedal Singer.

Česká ekonomika v druhom štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stagnovala. Vyplýva to z predbežného odhadu českého štatistického úradu z minulého týždňa. Dôvodom bol výrazný pokles príjmov zo spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Obchodníci sa totiž koncom minulého roka predzásobili tabakom na úkor prvého a druhého kvartálu tohto roku. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka však česká ekonomika posilnila o 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy