Mexiko po 76. rokoch konečne otvorilo svoj sektor ropy

 Mexická vláda národnej ropnej spoločnosti Petroleos Mexicanos (Pemex) poskytla práva na 83% z preukázaných a pravdepodobných zásob ropy v krajine, ako súčasť širokého otvorenia tohto sektora pre súkromných investorov.Ale Pemex získa len 21% možných rezerv, čo je menej než žiadala.To sú oblasti, kde sa ropa ešte nebola objavená a ktoré budú vyžadovať väčšiu mieru prieskumu a investícií, k tomu, aby sa mohli plne využiť.Mexiko tento týždeň prijalo nové pravidlá, s cieľom otvoriť energetický sektor jeho krajiny.Súkromné ropné spoločnosti v súčasnosti budú môcť podnikať aj v tejto krajine, čo je prvýkrát v 76.

 

Mexická vláda národnej ropnej spoločnosti Petroleos Mexicanos (Pemex) poskytla práva na 83% z preukázaných a pravdepodobných zásob ropy v krajine, ako súčasť širokého otvorenia tohto sektora pre súkromných investorov.

Ale Pemex získa len 21% možných rezerv, čo je menej než žiadala.

To sú oblasti, kde sa ropa ešte nebola objavená a ktoré budú vyžadovať väčšiu mieru prieskumu a investícií, k tomu, aby sa mohli plne využiť.

Mexiko tento týždeň prijalo nové pravidlá, s cieľom otvoriť energetický sektor jeho krajiny.

Súkromné ropné spoločnosti v súčasnosti budú môcť podnikať aj v tejto krajine, čo je prvýkrát v 76. rokoch.

Ako ďalší krok, budú vykonané ponuky pre súkromné ropné firmy, ktoré budú súperiť o zvyšných 79% možných rezerv.

Spoločné podniky

Will Grant z Mexika poznamenal, že toto oznámenie je dobrou správou pre také spoločnosti ako Exxon Mobil z USA, britsko-holandskú Royal Dutch Shell a ruskú firmu Lukoil. Aukcie so záujmom o mexickú ropu by mali byť dokončené do júna roka 2015.

Zdá sa, že obe strany môžu byť primerane spokojné s výsledkom.

Generálny riaditeľ spoločnosti Pemex, Emilio Lozoya povedal, že spoločnosť je pripravená realizovať 10. rôznych spoločných podnikov so súkromnými firmami, kde medzi nimi budú aj plány na hlbinné vrty.

Pre prezidenta Enrique Pena Nieta je reforma sektora energií kľúčovou.

Jeho vláda dúfa, že v priebehu nasledujúcich troch rokov získa zhruba 50 miliárd amerických dolárov (L 30 miliárd) vo forme investícií, v dôsledku nových pravidiel pre otvorenia tohto odvetvia.

Dúfame, že zmeny v odvetví energetiky zvýšia produkciu na úroveň z roku 2004 do roku 2025.

Rozpadajúca sa infraštruktúra, byrokracia a korupcia mali za následok zníženie mexickej výroby z 3,6 milióna barelov denne v roku 2004 na iba 2,5 milióna barelov.

Štátne vlastníctvo prírodných zdrojov Mexika bolo zakotvené v ústave v neskorých 30. rokoch 20. storočia.

Vláda počas minulého roka musela získať ústavnú zmenu v Parlamente, než mohla začať zdĺhavú zmenu právnych predpisov.

Zdroj: EconimicTimes, The Guardian

Súvisiace články

Aktuálne správy