Česká ekonomika v druhom kvartáli stagnovala

Česká ekonomika v druhom štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stagnovala. Medziročne však posilnila o 2,6 %.

Česká ekonomika v druhom štvrťroku tohto roka v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom stagnovala. Vyplýva to z predbežného odhadu českého štatistického úradu. Dôvodom bol výrazný pokles príjmov zo spotrebnej dane z tabakových výrobkov. Obchodníci sa totiž koncom minulého roka predzásobili tabakom na úkor prvého a druhého kvartálu tohto roku. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka však česká ekonomika posilnila o 2,6 %. V medziročnom porovnaní českému hospodárstvu výrazne pomohol najmä spracovateľský priemysel. Informácie priniesol český portál ihned.cz.

„Česká ekonomika nezostala ušetrená prejavov spomalenia ekonomickej aktivity viditeľných vo veľkej časti Európy, aj napriek tomu sa zdá byť v lepšej kondícii ako väčšina jej susedov,“ komentoval štruktúru a dynamiku českého HDP hlavný ekonóm UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podľa neho českej ekonomike v súčasnosti pomáha vnútorný dopyt. „Jej rast je umožnený tým, že ekonomika prešla finančnou krízou s menšími „škrabancami“ ako iné európske krajiny“, dodal.

Súvisiace články

Aktuálne správy