Francúzsko znížilo odhad rastu svojej ekonomiky v tomto aj v nasledujúcom roku

Francúzsko dnes znížilo odhad rastu svojej ekonomiky v tomto aj v nasledujúcom roku a upozornilo, že sa mu nepodarí dosiahnuť tento rok cieľ v oblasti znižovania rozpočtového deficitu. Paríž zároveň vyzval členské štáty Európskej únie (EÚ) a centrálnu banku, aby prijali opatrenia na oživenie slabého a kolísavého rastu európskych ekonomík a odvrátenie deflácie. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzskeho ministra financií Michela Sapina.
Sapin síce výslovne nespomenul kľúčový rok 2015, keď má Francúzsko podľa dohody s EÚ stlačiť schodok v rozpočte na povolenú úroveň 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), ale dodal, že jeho krajina zníži deficit „vhodným tempom“.
Minister v komentári pre denník Le Monde uviedol, že druhá najväčšia ekonomika eurozóny tento rok vzrastie len o 0,5 %, čo je o polovicu slabší výkon, ako vláda pôvodne očakávala. A to znamená, že schodok v rozpočte Francúzska prekročí 4 % HDP, namiesto toho, aby klesol na 3,8 % HDP.
„Pravdou je, že ako priamy dôsledok slabého hospodárskeho rastu a nedostatočnej inflácie, Francúzsko nesplní tento rok cieľ v znižovaní rozpočtového deficitu napriek kontrole výdavkov,“ uviedol Sapin.
Francúzska vláda pri vytýčení fiškálneho cieľa vychádzala z predpokladu, že ekonomika krajiny v roku 2015 expanduje o 1,5 %. Sapin ale upozornil, že vzhľadom na súčasný vývoj je málo pravdepodobné, aby bolo tempo jej rastu na budúci rok oveľa vyššie ako 1 %.
Minister dodal, že EÚ musí prispôsobiť svoju politiku situácii a vziať do úvahy podmienky v ekonomike.
Európa podľa neho potrebuje menovú politiku, ktorá zohľadní výnimočnú situáciu, teda slabý hospodársky rast aj slabú infláciu v eurozóne. Vyzval preto Európsku centrálnu banku, aby podnikla ďalšie kroky na potlačenie hrozby deflácie a zvýšenie konkurencieschopnosti eurozóny.
Francúzsky štatistický úrad dnes zároveň oznámil, že ekonomika krajiny v 2. kvartáli stagnovala.

Súvisiace články

Aktuálne správy