Pokles priemyslu eurozóny oslabil spoločnú menu

Svetové devízové trhy - euro, dolár, jen, britská libra, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Pokles priemyslu eurozóny oslabil spoločnú menu“ rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskych devízových trhoch v treťom odseku

LONDÝN 13. augusta (SITA, Reuters) – Spoločnej európskej mene sa v stredu nedarilo v reakcii na správu o vývoji priemyselnej produkcie eurozóny, ktorá bola sklamaním. Oproti doláru si euro odpísalo 0,1 % a kleslo na 1,3352 USD/EUR. Priemyselná výroba eurozóny totiž v júni medzimesačne oslabila o 0,3 % po májovom poklese o 1,1 %. Prognózy pritom predpovedali, že v júni o 0,3 % posilní.

Jen oproti doláru oslabil po správe, že japonská ekonomika sa v období apríla až júna zmenšila. Dolár stúpol o 0,2 % na 102,45 JPY/USD. Oproti doláru klesla aj britská libra, a to na desaťtýždňové minimum 1,6716 USD/GBP. Reagovala na prognózu Bank of England, ktorá ráta so slabým rastom miezd v krajine v nadchádzajúcich mesiacoch. To viedlo trhy k očakávaniu, že britská centrálna banka do budúceho roka nesprísni menovú politiku.

Stredoeurópske meny v stredu oproti euru posilnili. Česká koruna si do 15:03 SELČ pripísala 0,1 % a stúpla na 27,845 CZK/EUR. Maďarský forint vzrástol tiež o 0,1 %, a to na 313,600 HUF/EUR. Poľský zlotý posilnil o 0,34 % na 4,189 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy