Poľský HDP podľa vicepremiéra možno porastie pomalšie

Podpredseda poľskej vlády Janusz Piechocinski uviedol, že vzhľadom na ukrajinskú krízu a vzájomné sankcie medzi Západom a Ruskom by sa malo rátať s tým, že hrubý domáci produkt krajiny v roku 2015 vzrastie o 3,3 %. Teraz Varšava ráta s rastom o 3,8 %.

Poľsko by malo zredukovať prognózu svojho ekonomického rastu v roku 2015 a zobrať do úvahy dosah ukrajinskej krízy a vzájomných sankcií medzi Ruskom a Západom. Povedal to podpredseda poľskej vlády Janusz Piechocinski. Vicepremiér uviedol, že návrh štátneho rozpočtu pre rok 2015 by mal rátať s rastom hrubého domáceho produktu (HDP) o 3,3 % a nemal by byť založený na terajšej predikcii, že ekonomika posilní o 3,8 %.
Hodnota poľského exportu do Ruska vlani dosiahla 10,8 mld. USD, čiže zhruba 2 % poľského HDP. Desať percent tohto exportu tvorili tovary, ktoré teraz Rusko zakázalo dovážať. Export Poľska do Ruska už v prvej polovici tohto roka medziročne klesol o 10,7 % a vývoz na ukrajinský trh sa zmenšil o 26,4 %. Piechocinski konštatoval, že v najhoršom prípade by poľský vývoz do Ruska mohol klesnúť v tomto roku o viac ako o 20 % a na Ukrajinu o zhruba 40 %.

Podpredseda poľskej vlády však uviedol, že v krajine počas najbližšej zimy nehrozí nedostatok plynu. Poľsko totiž má rekordné rezervy plynu po tom, ako zdvojnásobilo kapacitu svojich zásobníkov. Zhruba dve tretiny svojej ročnej spotreby plynu Poľsko pokrýva dovozom z Ruska.

(1 EUR = 1,3346 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy