Inflácia v Maďarsku sa vrátila do pozitívneho teritória

Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine v júli medziročne stúpla o 0,1 % po júnovom poklese o 0,3 %.

Inflácia v Maďarsku sa v júli vrátila do pozitívneho teritória po tom, ako celková hladina spotrebiteľských cien tri mesiace klesala. Informoval o tom v utorok štatistický úrad krajiny. Medziročná júlová inflácia bola na úrovni 0,1 %. V júni sa spotrebiteľské ceny medziročne znížili o 0,3 %. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, predpokladali, že spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júli o 0,1 % klesnú.

Maďarský štatistický úrad KSH uviedol, že sa zrýchlil medziročný rast cien komunálnych služieb po tom, ako porovnávaciu základňu prestalo ovplyvňovať vlaňajšie zníženie cien vodného, stočného a odvozu odpadu. O znížení cien za tieto služby v minulom roku rozhodla vláda.

Ceny potravín v júli tohto roka v Maďarsku klesli menej výrazne ako v rovnakom mesiaci pred rokom. „Sezónne ceny zemiakov, ovocia a zeleniny sa znížili o približne 5 %, pričom vlani klesli o 10 %,“ uviedla Borbála Mináryová zo štatistického úradu. Jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa ceny potravín a palív, bola v júli v Maďarsku rovnako ako v predošlom mesiaci na úrovni 2,6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy