Zisk OMV v 2. kvartáli klesol, na príčine sú nepokoje v Líbyi

Rakúska ropná a plynárenská spoločnosť OMV zaznamenala v 2. štvrťroku 2014 výrazný pokles prevádzkového zisku. Dôvodom sú nepokoje v Líbyi, ktoré prinútili OMV sústrediť sa na ťažbu v krajinách s vyššími nákladmi. Informovala o tom agentúra Reuters.
Rakúsky koncern pritom nasmeroval svoje investície najmä do prieskumu nových ložísk, aby zlepšil svoje hospodárske výsledky, ktoré príliš záviseli od rafinérií a marketingu. Podľa OMV však v 2. kvartáli tohto roka produkčné náklady koncernu vzrástli medziročne o 42 % na jeden barel (159 litrov) ropy v dôsledku zvýšenia ťažby v Nórsku a vyšších nákladov v Rumunsku.
Objem ťažby bol v sledovanom období stabilný, keďže koncern nahradil takmer nulovú produkciu v Líbyi ropu z ložísk v nórskych vodách Severného mora. Ťažba v Nórsku je však oveľa drahšia.
Spoločnosť vlani zaplatila 2,65 miliardy USD (1,98 miliardy eur) za svoju najväčšiu akvizíciu – kúpu podielu v ložisku v Severnom mori od nórskej firmy Statoil. Získala tak „bezproblémovejší“ zdroj ropy, ako sú jeho ropné polia v Líbyi a Jemene.
OMV zároveň oznámil, že jeho prevádzkový zisk EBIT za tri mesiace do konca júna klesol o 50 % na 369 miliónov eur zo 734 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters, očakávali prevádzkový zisk v priemere 407 miliónov eur.
Čistý zisk rakúskeho koncernu sa v 2. štvrťroku znížil medziročne o 37 % na 202 miliónov eur a prekonal odhady analytikov, ktorí predpovedali, že sa prepadne na 177 miliónov eur.
OMV podobne ako jeho rivali zápasí so slabým dopytom a nadprodukciou v Európe, ktorej zotavovanie je veľmi krehké. Rafinérske marže sa v dôsledku toho v 2. kvartáli znížili o 23 %.
Rakúska spoločnosť bola ešte pred niekoľkými rokmi závislá od hospodárskych výsledkov svojich rafinérií a čerpacích staníc v strednej a východnej Európe. Zmenila však svoju taktiku a sústredila sa na odvetvie s vyššími maržami, teda na prieskum a ťažbu ropy a plynu. Veľa si sľubuje aj od nového projektu v Čiernom mori, ktorý by mohol byť významným ložiskom plynu.

Súvisiace články

Aktuálne správy