Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júli prekvapujúco vzrástli

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júli prekvapujúco vzrástli po troch mesiacoch vytrvalého poklesu. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil maďarský štatistický úrad.
Podľa najnovších štatistík sa index spotrebiteľských cien v susednej krajine v júli zvýšil medziročne o 0,1 %. Analytici, ktorých oslovila agentúra RTTNews pritom odhadovali, že ceny tovarov a služieb v Maďarsku sa v sledovanom období znížia medziročne o 0,1 % po júnovom poklese o 0,3 %.
Štatistiky tiež odhalili, že alkoholické nápoje a tabakové výrobky v júli zdraželi medziročne o 7,3 % a služby o 1,8 %. No na druhej strane, ceny potravín klesli o 0,4 % a oblečenie a obuv zlacneli o 1 %.
V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Maďarsku v júli vzrástli o 0,2 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že sa znížia o 0,1 %.
Jadrová miera inflácie, bez nestálych cien potravín a energií, na sezónne upravenej báze v júli vzrástla medziročne o 2,6 % a medzimesačne o 0,2 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien v Maďarsku, ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, sa v júli zvýšil medziročne o 0,5 % a medzimesačne o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy