Nové investície smerujú najmä do znevýhodnených regiónov

Na Slovensko prídu nové investície, ktoré prinesú približne 2500 nových pracovných miest a ich celková výška by mala dosiahnuť 100 miliónov eur.

Na Slovensko prídu nové investície, ktoré prinesú približne 2500 nových pracovných miest a ich celková výška by mala dosiahnuť 100 miliónov eur. Budú smerovať do výroby komponentov pre automobilový priemysel, strojárstva, výroby zdravotníckych pomôcok, IT centier a centier zdieľaných služieb. Slovenskej agentúre pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR (MH SR) sa v tomto období podarilo uzavrieť už 15 investičných projektov. V porovnaní s prvým polrokom 2013, keď malo SARIO potvrdených len 8 investícií v objeme 1800 nových pracovných miest, ide o výrazne lepší výsledok.
"V spolupráci so SARIO chceme aktívne vyhľadávať ďalších, nových investorov, ktorým má Slovensko čo ponúknuť a vytvárať také podmienky, aby investori, ktorí sa u nás etablovali, mali záujem svoju výrobu rozširovať a vytvárať tak ďalšie, nové pracovné miesta," uviedol minister hospodárstva Pavol Pavlis.

Väčšina ukončených projektov smeruje do doteraz znevýhodnených regiónov. "Sme veľmi radi, že sa nám darí umiestňovať projekty do regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. Obyvatelia týchto regiónov tak dostanú možnosť nájsť si zamestnanie," doplnil generálny riaditeľ SARIO Robert Šimončič, podľa ktorého investori vnímajú Slovensko ako stabilnú krajinu. "Zvýšený záujem investorov nás teší. Cieľom SARIO je byť modernou agentúrou, ktorú budú zahraniční investori aj domáci partneri vnímať ako nositeľa rastu a inovácií. Podarilo sa nám spoločne s ministerstvom hospodárstva stanoviť správne priority, ktoré prinášajú výsledky," povedal Šimončič.
Z 15 uzavretých investičných projektov ide v 8 prípadoch o nové prevádzky a v 7 prípadoch o expanzie existujúcich závodov.
K 30. júnu má SARIO rozpracovaných takmer 50 investičných projektov v celkovom objeme prevyšujúcom 1,3 miliardy eur s potenciálom vytvoriť 14.000 nových pracovných miest. V rozpracovaných projektoch z pohľadu sektorov dominuje spracovanie kovov, výroba elektrických a elektrotechnických výrobkov. Najväčší záujem prejavujú investori z Nemecka, Rakúska, USA, Južnej Kórey, Belgicka Francúzska či Talianska.

Súvisiace články

Aktuálne správy