SARIO za polrok uzavrelo 15 investícií za 100 mil. eur

Realizácia pätnástich investičných projektov, uzatvorených v prvej polovici tohto roka, podľa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu umožní vytvoriť okolo 2 500 pracovných miest.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) v spolupráci s ministerstvom hospodárstva v prvom polroku tohto roka uzatvorila pätnásť investičných projektov v celkovom objeme 100 mil. eur. Realizácia týchto investícií umožní vytvorenie okolo 2 500 nových pracovných miest. Ako v pondelok informovalo SARIO, v ôsmich prípadoch ide o nové prevádzky a v siedmich o expanzie existujúcich závodov.

Investície budú smerovať do výroby komponentov pre automobilový priemysel, do strojárstva, výroby zdravotníckych pomôcok, IT centier a centier zdieľaných služieb. Väčšina ukončených projektov smeruje do doteraz znevýhodnených regiónov, najviac do Trenčianskeho, Žilinského, Prešovského, Košického a Bratislavského kraja. V prvom polroku 2013 malo SARIO potvrdených osem investícií v objeme 320 mil. eur s potenciálom 1 835 nových pracovných miest.

„Mojou ambíciou je v spolupráci so SARIO zdynamizovanie prostredia na aktívne vyhľadávanie ďalších, nových investorov, ktorým má Slovensko čo ponúknuť, ale aj vytváranie takých podmienok, aby investori, ktorí sa u nás etablovali, mali záujem svoju výrobu rozširovať a vytvárať tak ďalšie, nové pracovné miesta,“ povedal minister hospodárstva Pavol Pavlis. „Potenciálni investori vnímajú Slovensko ako stabilnú krajinu. Ministerstvu hospodárstva a agentúre SARIO sa podarilo stanoviť správne priority, ktoré prinášajú výsledky,“ uviedol generálny riaditeľ SARIO Robert Šimončič. Za dôležité označil, že sa darí umiestňovať projekty do regiónov s vysokou mierou nezamestnanosti. „Obyvatelia týchto regiónov vďaka novým investíciám dostanú možnosť nájsť si zamestnanie,“ dodal.

SARIO malo k 30. júnu 2014 rozpracovaných takmer 50 investičných projektov v celkovom objeme vyše 1,3 mld. eur s potenciálom vytvoriť 14 tisíc nových pracovných miest. V rozpracovaných projektoch z pohľadu sektorov dominuje spracovanie kovov, výroba elektrických a elektrotechnických výrobkov. Najväčší záujem prejavujú investori z Nemecka, Rakúska, USA, Južnej Kórey, Belgicka, Francúzska a Talianska.

Súvisiace články

Aktuálne správy