Taliansko prijalo opatrenia na podporu ekonomiky, firmy sú sklamané

Taliansky parlament schválil balík opatrení na podporu ekonomiky, z ktorého by mali vyťažiť najmä menšie firmy. Podľa viacerých ekonómov a podnikateľov však opatrenia nie sú dostatočné a vláda bude musieť urobiť viac pre to, aby ekonomiku vytiahla z recesie, do ktorej sa znovu prepadla. Informovala o tom agentúra Reuters.
Medzi kľúčové opatrenia patrí zníženie nákladov na energie pre malé a stredné podniky. Ďalej sú to daňové úľavy pre firmy, ktoré investujú do oblasti strojárstva a nové pravidlá, ktoré umožnia napríklad poisťovniam priamo poskytovať úvery firmám. Ďalšie výhody, aj keď v menšom rozsahu, poskytne balík podnikom v ďalších sektoroch, od agrosektora až po oblasť životného prostredia.
Plán, ktorý vláda počas júnovej prezentácie pomenovala „dekrét na zvýšenie konkurencieschopnosti“, však mnohé firmy prijali dosť vlažne. Niektorí predstavitelia talianskych podnikov uviedli, že vôbec nerieši skutočné potreby priemyslu.
Situácia talianskej ekonomiky sa pritom opäť zhoršila. Podľa štatistického úradu sa ekonomika v 2. kvartáli opätovne prepadla do recesie. Úrad tento týždeň zverejnil predbežné údaje, a tie ukázali, že hrubý domáci produkt Talianska klesol v 2. štvrťroku medzikvartálne o 0,2 %, zatiaľ čo ekonómovia počítali s rastom o 0,1 %. Aj v 1. kvartáli zaznamenala ekonomika medzištvrťročný pokles, a to o 0,1 %.
Analytici už vyzvali vládu na výraznejšie reformy s tým, že si v tejto situácii nemôže dovoliť iba postupné kroky. A ekonomický vývoj Talianska evidentne znepokojuje aj Európsku centrálnu banku (ECB).
Prezident ECB Mario Draghi vo štvrtok (7.8.) po rozhodnutí banky ponechať kľúčovú úrokovú sadzbu na historickom minime 0,15 % sa nečakane vyjadril aj k talianskym reformám. Ako povedal, Taliansko zatiaľ urobilo málo v oblasti reformy pracovného trhu, justície aj čo sa týka zníženia byrokracie. Výsledok je nepriaznivé prostredie pre investície.
Očakáva sa, že talianska ekonomika tento rok vzrastie len minimálne, prípadne zaznamená nulový rast. Vláda pritom ešte v apríli prognózovala rast na úrovni 0,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy