Miera nezamestnanosti v júli v ČR stagnovala

Miera nezamestnanosti zostala v júli na úrovni 7,4 %.

Miera nezamestnanosti v Českej republike sa v júli oproti predchádzajúcemu mesiacu nezmenila a zostala na úrovni 7,4 %. V medziročnom porovnaní však poklesla o 0,1 percentuálneho bodu. Český úrad práce evidoval ku koncu júla 541 364 uchádzačov o zamestnanie. Oproti júnu to predstavuje nárast o 4 185 ľudí. Medziročne sa ich počet znížil o 9 732 uchádzačov. Počet pracovných miest, ktoré zamestnávatelia ponúkali prostredníctvom úradu práce, dosiahol k k 31. júlu 51 079, čo je o 1 600 miest viac než v júni a o 10 904 miest viac ako pred rokom.

„V porovnaní s minulým rokom sa situácia na trhu práce stabilizovala. Aj naďalej ju ovplyvňujú prebiehajúce sezónne práce v poľnohospodárstve, stavebníctve, hotelierstve, gastronómii a kúpeľníctve,“ uviedla generálna riaditeľka Úradu práce ČR Marie Bílková. Dodala, že „v nasledujúcich mesiacoch by mohla nezamestnanosť s príchodom absolventov na úrad práce alebo postupným utlmovaním sezónnych prác stagnovať, maximálne mierne rásť.“ Nepredpokladá však, že v prípade rastu by nezamestnanosť vzrástla až na minuloročné hodnoty.

Miera nezamestnanosti v ČR podľa štatistického úradu Európskej únie Eurostatu, ktorá sa využíva pre medzinárodné porovnávania, dosiahla v júni 6 %. Dlhodobo sa tak nachádza pod priemerom krajín Európskej únie na úrovni 9,9 %. Menšiu nezamestnanosť evidovalo iba Rakúsko (4,9 %), Nemecko (5 %), Malta (5,1 %) a Luxembursko (5,8 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy