Expremiér Tony Blair: zneužíva konexie, ťahá za nitky a bohatne!

, New York Times, lz Foto: SITA

LONDÝN – Stačilo pár rokov na očiach verejnosti a bývalý britský premiér Tony Blair si otvoril dvere do celého sveta. Doslova zlatú baňu si však urobil najmä z afrického kontinentu. Skrytý za charitatívne organizácie dohaduje s tamojšími vládami miliardové obchody.

Kontakty na štátnikov začal Blair využívať krátko potom, ako v júni 2007 pre ostrú kritiku svojej podpory vojny v Iraku rezignoval a uvoľnil kreslo ministerského predsedu Gordonovi Brownovi. O pár týždňov už popíjal v luxusnom hoteli s výhľadom na Temžu s prezidentom Rwandy Paulom Kagamem. „Tony Blair sa vystatoval ako bývalý líder, ktorý pozná úskalia vládnutia a presviedčal nás, že môže pomôcť,‟ spomína si David Himbara, ekónom, ktorý bol v tom čase Kagameho blízkym spolupracovníkom.

V nasledujúcich rokoch Blair v Rwande a ďalších šiestich afrických krajinách presadil viaceré zákony či medzinárodné zmluvy, ktoré sú zamerané na potieranie chudoby a zlepšovanie infraštruktúry. Všetky vyloboval prostredníctvom svojej organizácie Africa Governance Initiative. A to je len jedna zo štyroch charít, ktorú založil on sám alebo jeho žena Cherie. Prevzal tiež veľkú diplomatickú úlohu na Blízkom Východe ako zástupca takzvaného kvarteta – Spojených štátov amerických, Európskej únie, Ruska a Organizácie spojených národov.

Peniaze nesmrdia

V ostrom kontraste sú Tonyho rovnako ambiciózne podnikateľské aktivity, ktoré zastrešuje súkromná konzultantská firma Tony Blair Associates. Medzi jeho klientov patria kontroverzní monarchovia a autokrati ako kazašský prezident Nursultan Nazarbajev. A zdá sa, že expremiérovi je jedno, odkiaľ peniaze pritečú. Na ministerstvá v mnohých krajinách dosadil svojich ľudí a čoskoro prišli prvé vážne konflikty záujmov.

Verejnosť si pohneval napríklad v roku 2008, keď ako diplomat spomínaného kvarteta presviedčal izraelskú vládu, nech dovolí katarskému mobilnému operátorovi Wataniya Telecom podnikať na území Západného brehu Jordánu. Dcérska spoločnosť Wataniya Telecomu pritom bola klientom finančného gigantu JPMorgan Chase, kde Blair pôsobí ako konzultant. Chcel tiež, aby ropná spoločnosť BG Group, ďalší klient JPMorgan Chase, vybudovala ropné pole pri brehoch Pásma Gazy. Zúčastnil sa aj na konferencii v západoafrickej Guinei, ktorá vyústila do niekoľkomiliardového kontraktu tamojšej vlády so štátnym investičným fondom Spojených arabských emirátov na ťažbu a spracovanie hliníku.

Samotný Blair popiera, že by z takýchto kontraktov osobne profitoval, no zrejme sa nenájde nik, kto by mu veril, že to robí pre blaho Afričanov či Palestínčanov. Najmä potom, čo sa objavili odhady, že jeho majetok vzrástol už na 125 miliónov eur. Blair tvrdí, že je to hlúposť, no za všetko hovoria výsledky hospodárenia jeho firiem. Zamestnávajú stovky ľudí, ročne vykazujú zisky v desiatkach miliónov eur, viaceré vlastnia lietadlá a lukratívne nehnuteľnosti. Niektoré sú údajne priamo písané na Tonyho deti.

Súvisiace články

Aktuálne správy