Počet nových nezamestnaných v USA v júli nečakane klesol

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu sa v týždni končiacom sa 2. augusta znížil o 14 tis. na sezónne upravených 289 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, však predpovedali ich zvýšenie na 305 tis.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň nečakane klesol. Naznačuje to, že podmienky na americkom trhu práce sa aj naďalej zlepšujú. Americké ministerstvo práce vo štvrtok informovalo, že počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti sa v týždni končiacom sa 2. augusta znížil o 14 tisíc na sezónne upravených 289 tisíc. Ekonómovia, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, však predpovedali, že počet nových nezamestnaných vzrastie na 305 tisíc.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných minulý týždeň klesol o štyritisíc na 293 500, čo je najnižšia úroveň od februára v roku 2006. Štvortýždňový priemer sa považuje za lepší ukazovateľ základných podmienok na trhu práce, keďže zmenšuje volatilitu medzi jednotlivými týždňami. Zo správy rezortu práce ďalej vyplýva, že počet nezamestnaných poberajúcich podporu dlhšie ako týždeň sa v týždni končiacom 26. júla znížil o 24 tisíc na 2,52 milióna.

Počet nových pracovných miest mimo segmentu poľnohospodárstva sa v júli zvýšil o 209 tisíc. Júl by tak bol šiestym mesiacom v rade, kedy pribudlo viac ako 200 tisíc pracovných miest. Podobná situácia sa zopakovala naposledy v roku 1997.

Súvisiace články

Aktuálne správy