Ceny ropy klesali, zlato rástlo

Svetové komoditné trhy - ropa, zlato

Ceny ropy v stredu poklesli. V skoršej časti dňa ceny ropy rástli v reakcii na údaje americkej vlády. Tie ukázali, že zásoby ropy minulý týždeň poklesli o 1,8 mil. barelov. Zásoby ropy v strategickom termináli Cushing v Oklahome však posilnili o 83 tis. barelov, čo spôsobilo tlak na ceny. Ceny ropy Brent poklesli o 2 centy na 104,59 USD za barel. Je to najnižšia úroveň od 7. novembra. Septembrové dodávky americkej ropy zlacneli o 46 centov na 96,92 USD za barel, čo je najnižšia úroveň od 3. februára.

Ceny zlata v stredu rástli. Investori mali záujem o bezpečnú investíciu. Dôvodom boli obavy z eskalácie vojenského konfliktu na Ukrajine. Pod rast cien zlata sa podpísalo aj oslabenie globálnych akciových trhov. Hrozba priamej intervencie ruskej armády na východe Ukrajiny v posledných dňoch vzrástla. Novinárom to v stredu povedal poľský premiér Donald Tusk, podľa ktorého má jeho vláda na takéto závery dôvody, ktoré ale nemenoval. Rusko však práve uskutočňuje rozsiahle vojenské cvičenie neďaleko hraníc s Ukrajinou a Moskva požiadala o mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN pre katastrofálnu humanitárnu krízu na východe Ukrajiny.

Spotová cena zlata do 18:04 GMT vzrástla o 1,6 % na 1 308,15 USD za uncu. Decembrové dodávky žltého kovu na divízii COMEX newyorskej komoditnej burzy zlacneli o 22,90 USD na 1 308,20 USD za uncu.

(1 EUR = 1,3345 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy