Fínsko požiada o kompenzácie, ak ho ruské sankcie príliš tvrdo zasiahnu

Recesia fínskej ekonomiky sa môže v dôsledku sankcií Európskej únie (EÚ) proti Rusku výrazne prehĺbiť. Ak sa ukáže, že opatrenia, ktoré Brusel zaviedol proti Moskve neprimerane tvrdo zasiahli fínske hospodárstvo, vláda v Helsinkách požiada Brusel o finančnú kompenzáciu. Oznámil to dnes fínsky premiér Alexander Stubb, ktorého cituje agentúra Reuters.
EÚ minulý týždeň pritvrdila a rozšírila sankcie proti Moskve za jej postup voči Ukrajine. Reštriktívne opatrenia sa týkajú bankového, ropného a obranného sektora. Rusko je tretím najväčším exportným trhom Fínska. Až 10 % z celkovej hodnoty fínskeho exportu smeruje na ruský trh. Okrem toho, ruskí turisti ročne utratia zhruba 2 miliardy eur v susednom Fínsku.
To znamená, že sankcie majú podľa premiéra „potenciál“ spôsobiť pokles výkonu fínskej ekonomiky v tomto roku o približne 2 %. Stubb v tejto súvislosti upozornil, že tu ide o potenciál, nie istotu. No v každom prípade je presvedčený, že fínska ekonomika pocíti nepriamy vplyv sankcií.
Fínsko sa pritom už dva roky snaží prekonať recesiu, ktorú vyvolali problémy kľúčových odvetví hospodárstva – papierní a výrobcov elektroniky. Viacerí odborníci ešte pred vyhlásením sankcií odhadovali, že hrubý domáci produkt (HDP) Fínska aj tento rok klesne, a to o 0,2 %.
Podľa premiéra Stubba fínskemu hospodárstvu teraz hrozí ešte väčší pokles. Pripomenul ale, že Rusko sankcie zasiahnu ešte tvrdšie, ako ktorúkoľvek z krajín EÚ, a zdôraznil, že Brusel nemal na výber a musel zakročiť proti Moskve, ktorá anexiou Krymu porušila medzinárodné právo. Stubb očakáva, že Rusko zavedie odvetné reštriktívne opatrenia.
No zároveň, aj keď sú sankcie nevyhnutné, ak niektorú z krajín EÚ zasiahnu neprimerane tvrdo, mala by mať nárok na kompenzácie, dodal fínsky premiér.

Súvisiace články

Aktuálne správy