Sankcie voči Rusku môžu viesť k obchodnej vojne

Sankcie Európskej únie a Spojených štátov voči Rusku povedú k stratám na obidvoch stranách a mohli by viesť k obchodnej vojne.

Sankcie Európskej únie a Spojených štátov voči Rusku povedú k stratám na obidvoch stranách a mohli by viesť k obchodnej vojne. Uviedol to dnes pre agentúru RIA Novosti Steven Landes z britskej audítorskej a poradenskej spoločnosti SH Landes. "Ani Západu sa sankcie nevyhnú, keďže aj Rusko zavedie svoje vlastné. Už teraz napríklad začalo obmedzovať dovoz ovocia. Postupne sa z konfliktu stane obchodná vojna," povedal Landes.
Varoval, že ak Rusko a Západ budú v tomto trende pokračovať, "úroveň vzájomného obchodu sa bude prudko znižovať, na čo nakoniec všetci doplatíme". Landes poukázal najmä na strednú triedu v Rusku a jej rastúci dopyt po západných spotrebných produktoch ešte v nedávnom období. Západní producenti by mohli prísť práve o tento expandujúci trh.

"Nakupujú autá, odevy, elektroniku a kvalitné potraviny. Tento dopyt je možné podporovať len pokračujúcim neobmedzeným dovozom tovaru zo západných krajín," dodal Landes, ktorý bol jedným zo siedmich britských podnikateľov, čo britskej vláde poslali otvorený list kritizujúci sankcie voči Rusku.
"Sankcie, ktoré EÚ a USA uvalili na Rusko, neodradia Moskvu od aktivít na Ukrajine," uvádza sa v liste. "V skutočnosti ich ruská vláda bude používať ako dôvod zhoršeného výkonu ekonomiky a na posilňovanie protizápadných postojov," dodal Landes.

Súvisiace články

Aktuálne správy