Nezamestnanosť v Portugalsku klesá už piaty štvrťrok

V období od apríla do júna tohto roku evidovalo Portugalsko mieru nezamestnanosti na úrovni 13,9 %. V predchádzajúcom kvartáli to bolo 15,1 %.

Miera nezamestnanosti v Portugalsku v druhom kvartáli tohto roka klesala už piaty štvrťrok za sebou. V období od apríla do júna tohto roku bola miera nezamestnanosti v krajine na úrovni 13,9 %, pričom v predchádzajúcom kvartáli to bolo 15,1 %. Je to ďalší signál ekonomického rastu Portugalska po dlhej recesii. Miera nezamestnanosti klesla aj oproti rovnakému obdobiu minulého roka, keďže v druhom kvartáli 2013 bola na úrovni 16,4 %. Informoval o tom portugalský štatistický úrad.

Utorkové údaje ukázali, že v druhom štvrťroku tohto roka bolo bez práce 728 900 ľudí, pričom v predchádzajúcom kvartáli to bolo 788 100 ľudí. Medzikvartálne klesla aj nezamestnanosť mladých, keď medzi aprílom a júnom oslabila na 35,6 % z úrovne vyše 37 % v predchádzajúcom kvartáli.

Portugalská nezamestnanosť stúpala počas dlhovej krízy, historické maximum dosiahla v prvom štvrťroku 2013, keď krajina zápasila s najhoršou recesiou od roku 1970. Jej postupné znižovanie začalo po tom, ako sa domáca ekonomika začala v druhom štvrťroku minulého roka zotavovať. Očakáva sa, že portugalský hrubý domáci produkt vzrastie v tomto roku o 1,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy