Poškodenú cestu Terchová – Vrátna dolina obnoví firma Hastra

Náklady zabezpečovacích prác na ceste III. triedy Terchová - Vrátna dolina, nedávno poškodenej povodňou, dosahujú predbežne 4,9 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Zabezpečovacie práce na ceste III. triedy v úseku Terchová – Vrátna dolina, ktorú nedávno značne poškodila povodeň, by mali stáť predbežne 4,9 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty. Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja uzavrela zmluvu o vykonaní prác so žilinskou firmou Hastra s.r.o. s tým, že budú realizované podľa skutočnej potreby. Zákazku zadala vybranému dodávateľovi cez rokovacie konanie z dôvodu mimoriadnej udalosti vzniknutej po silnej búrke a prietrži mračien s následnou povodňou.

Ako informovali cestári Žilinského kraja, prívalová voda poškodila a zničila cestu Terchová – Vrátna dolina, ktorá je na niektorých miestach úplne podmytá. Voda vytrhala kusy asfaltu a spolu s bahnom a kameňmi boli strhnuté miestami aj celé úseky cesty, pričom v týchto úsekoch je cesta prejazdná len ťažkou technikou. „Statika tejto komunikácie je narušená a zničené sú i oporné múry a ostatné súčasti cesty,“ dodali cestári.

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja bola založená 1. novembra 2006 na základe uznesenia krajského zastupiteľstva z 29. júna toho istého roka. Je to príspevková organizácia napojená na rozpočet Žilinského kraja. Spravuje spolu 1 440 kilometrov (km) ciest II. a III. triedy v jedenástich okresoch piatich regiónov kraja, z toho okolo 320 km ciest II. triedy a 1 120 km ciest III. triedy.

Súvisiace články

Aktuálne správy