SPPK víta sprísnenie sankcií za neprimerané podmienky

Sankcie musia byť podľa komory dostatočne odstrašujúce.

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta ministerstvom pôdohospodárstva navrhované desaťnásobné zvýšenie finančných sankcií za neprimerané podmienky v obchodných vzťahoch. „Pokuty, ktoré sú nastavené v zákone, by mali byť skutočne odstrašujúce, pretože dochádza k opakovaným prípadom zneužitia ekonomickej sily zo strany obchodných reťazcov voči svojim dodávateľom,“ uviedol podpredseda komory Dušan Janíček. Sankcie však podľa neho musia byť sprevádzané takými opatreniami, aby obchodné reťazce nemali možnosť vynútiť si ich úhradu od dodávateľov. Prízvukuje, že si to vyžaduje predvídavosť a vysoký stupeň angažovanosti od pracovníkov kontrolnej inštitúcie, zodpovednej za dodržiavanie zákona.

Janíček poukazuje na to, že aj napriek prijatiu zákona o neprimeraných podmienkach sú dodávatelia, najmä malé a stredné podniky, stále vystavení vydieračským praktikám so strany obchodu. „V praxi sa stretávame s novšími alternatívami zneužívania obchodnej sily a ekonomickej sily obchodných reťazcov voči dodávateľom potravín,“ uviedol podpredseda SPPK. Pokuty tak ako ich zákon upravuje v súčasnosti, sú podľa neho pre veľké obchodné reťazce smiešne.

Janíček pripomína, že obdobná situácia medzi dodávateľmi a obchodnými reťazcami nevládne len na Slovensku, ale aj v iných európskych krajinách. Tieto vzťahy rieši prostredníctvom zákonov 11 štátov, legislatíva v EÚ je tak v tomto smere fragmentovaná. Jednotná európska úprava, po ktorej dodávatelia volajú, je zatiaľ v nedohľadne.

Vyššie sankcie navrhuje ministerstvo pôdohospodárstva v novele zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, nakoľko ako tvrdí, platná výška pokút neodrádza obchodné reťazce od nekalých obchodných praktík. Tá je v súčasnosti na úrovni od tisíc do 300 tis. eur. Podľa návrhu rezortu by po novom mala byť minimálna výška sankcie za správny delikt 10 tis. eur, maximálna až tri milióny eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy