Tržby v maloobchode v júni vzrástli medziročne o 2,5 %

Za celý polrok tržby v maloobchode vzrástli medziročne o 3,7 %

Správa „OBCHOD: Tržby v maloobchode v júni vzrástli medziročne o 2,5 %“ rozšírená o komentár analytika ČSOB Mareka Gábriša v treťom odseku.

BRATISLAVA 5. augusta (SITA) – Maloobchodné tržby vzrástli na Slovensku v júni medziročne o 2,5 % a medzimesačne sa zvýšili o 0,2 %. Za celý polrok tak tržby v maloobchode vzrástli medziročne o 3,7 %. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR.

Júnové medziročné zvýšenie tržieb v maloobchode ovplyvnil najmä rast v maloobchode v nešpecializovaných predajniach o 6,4 %. Tržby klesli hlavne v maloobchode so zariadeniami pre informačné a komunikačné technológie o 10 %. Taktiež polročné maloobchodné tržby vzrástli hlavne vďaka zvýšeným tržbám v maloobchode v nešpecializovaných predajniach, a to o 7,1 %. Na druhej strane najvýraznejšie v rámci polroka klesli tržby v maloobchode s tovarom pre kultúru a rekreáciu o 5,9 %.

Rast maloobchodu je podľa analytika ČSOB Mareka Gábriša podporovaný aj už viac ako rok rastúcimi reálnymi mzdami, čo by mali potvrdiť aj údaje za druhý štvrťrok. „Napríklad ich rast v priemysle, ktorý je veľkým zamestnávateľom, poukazuje na pokračovanie tohto trendu. V máji rástli medziročne o 3 %,“ konštatuje Gábriš. Záujem domácností o zvyšovanie spotreby pritom podľa neho naznačujú aj prieskumy ukazujúce na najvyššiu hodnotu indikátora spotrebiteľskej dôvery za takmer posledných šesť rokov.

Tržby vo veľkoobchode zaznamenali v júni medziročné zvýšenie o 7,6 % a v medzimesačnom porovnaní je to nárast o 1,1 %. Polročné tržby vo veľkoobchode vzrástli o 7,3 %. Aj v tomto prípade rast ovplyvnili najmä tržby v nešpecializovanom veľkoobchode. Pokles tržieb bol hlavne vo veľkoobchode s poľnohospodárskymi surovinami a živými zvieratami, v júni na medziročnej úrovni o 8,8 % a polročné tržby sa znížili o 9,7 %.

Tržby v predaji a oprave motorových vozidiel a motocyklov po medziročnom poklese v predchádzajúcom mesiaci znova vzrástli. V porovnaní s júnom 2013 sa zvýšili o 5,6 %. Medzimesačne stúpli o 0,8 % a za celý polrok vzrástli o 6,7 %. Tržby v ubytovaní medziročne vzrástli o 3,1 %, medzimesačne o 1,1 % a polročné tržby v ubytovaní stúpli o 4 %. Tržby v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli v júni medziročne o 5,8 %, medzimesačne o 0,6 % a celkové polročné tržby stúpli o 2,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy