Ceny výrobcov v eurozóne v júni prvýkrát v tomto roku vzrástli

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne v júni vzrástli po prvý raz v tomto roku. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa však zvýšili len o 0,1 %, takže oživenie je zatiaľ len veľmi mierne. Informovali o tom agentúra APA a európsky štatistický úrad Eurostat.
Rovnako o 0,1 % vzrástli aj ceny výrobcov v celej Európskej únii (EÚ).
Výrobné ceny v eurozóne aj v EÚ sa pred júnom naposledy zvýšili v decembri 2013, a to v oboch regiónoch po 0,2 %. Od januára až do mája ceny výrobcov klesali.
Spomedzi členských štátov EÚ najprudšie v júni vzrástli výrobné ceny v Španielsku (+0,9 %), za ktorým nasledujú Lotyšsko (+0,6 %), Grécko a Maďarsko (v oboch krajinách +0,4 %), Belgicko, Holandsko a Fínsko (+ 0,3 %), Slovinsko (+0,2 %) a Rakúsko, Taliansko a Slovensko (+0,1 %).
Najprudšie klesli výrobné ceny v Litve (-0,9 %), za ktorou nasledujú Estónsko (-0,8 %), Dánsko (-0,4 %), Rumunsko (-0,3 %), Británia, Chorvátsko a Cyprus (-0,2 %) a Írsko, Portugalsko a Švédsko (-0,1 %). Ceny stagnovali v Bulharsku, Česku, Nemecku, Francúzsku, Poľsku a na Malte. Pre Luxembursko nemal Eurostat k dispozícii údaje.

Súvisiace články

Aktuálne správy