Priemyselné ceny sa na Slovensku vyvíjali podobne ako v EÚ

Ceny priemyselných výrobcov v rámci celej 28-člennej Európskej únie v júni oproti máju vzrástli o 0,1 %. Na Slovensku to bolo rovnako.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne aj v rámci celej 28-člennej Európskej únie v júni oproti máju vzrástli o 0,1 %. V medziročnom porovnaní však priemyselné ceny v eurozóne aj v rámci celej EÚ oslabili zhodne o 0,8 %. Vyplýva to z odhadov, ktoré v pondelok zverejnil štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Priemyselné ceny na Slovensku sa medzimesačne vyvíjali rovnako ako v eurozóne, aj v rámci celej EÚ, keďže posilnili o 0,1 %. Medziročne však bolo ich tempo poklesu výraznejšie. Oproti júnu minulého roka sa znížili o 3,4 %. Medzimesačne sa ceny priemyselných výrobcov znížili najviac v Litve (-0,9 %), v Estónsku (-0,8 %) a v Dánsku (-0,4 %). Najväčší nárast evidovalo v porovnaní s májom Španielsko (0,9 %), Lotyšsko (0,6 %), Grécko a Maďarsko (zhodne o 0,4 %).

V medziročnom porovnaní oslabili najviac v Estónsku (-6,6 %), v Litve (-4,7 %) a v Belgicku (-4,5 %). Najväčší nárast cien priemyselných výrobcov evidovalo Grécko (1,6 %), Švédsko (0,7 %) a Rumunsko (0,6 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy