Úrady v Grécku opäť zostrujú boj proti daňovým podvodníkom

Grécko zostruje boj proti daňovým únikom, informuje DPA. Daňové úrady dostávajú právo kontrolovať pôvod peňazí na bankových kontách, na ktorých je viac ako 100.000 eur. Kto nedokáže presvedčivo vysvetliť a doložiť, ako sa dostal k sume, mal by zaplatiť vysokú pokutu.
Banky už poskytli daňovým úradom nevyhnutné údaje na 65 kompaktných diskoch (CD). Aténsky nedeľník To Vima (3. 8.) uviedol, že informáciu získal z ministerstva financií.
Už prvé kontroly odhalili „do oči bijúce“ podozrivé prípady. Medzi nimi sa nachádza stavebný podnikateľ, ktorý vlani zdanil príjem len 72.000 eur, ale na účtoch má spolu 280 miliónov eur. Muž evidovaný na úrade práce ako nezamestnaný, a teda bez príjmu, disponuje kontom, na ktorom má 2,5 milióna eur.
V Grécku je na bankových kontách nad 100.000 eur celkom 43 miliárd eur.
Odhaľovanie daňových podvodov však môže sťažiť nedostatok daňových inšpektorov. Doteraz na túto činnosť získalo poverenie len šesť osôb. Vysoký funkcionár ministerstva financií poznamenal, že tí by mali preskúmať asi 1,2 milióna bankových kont a porovnať ich s daňovými priznaniami majiteľov od roku 2000.
Výsledky práce daňových inšpektorov v iných podobných kampaniach vyvolávajú zmiešané pocity. Zo zoznamu 2059 Grékov, ktorí majú kontá vo Švajčiarsku v banke HSBC, sa do aténskeho štátneho rozpočtu doteraz dostalo veľmi málo peňazí. Dokument známy ako Lagardeovej zoznam dostali grécke úrady od bývalej francúzskej ministerky financií Christine Lagardeovej, ktorá od júla 2011 vedie Medzinárodný menový fond.
V Aténach sa so zoznamom pracuje skutočne slimačím tempom. Z osôb na ňom zaplatili pokuty len štyria daňoví podvodníci.

Súvisiace články

Aktuálne správy