ČNB nezmenila svoju menovú politiku

Česká národná banka (ČNB) nezmenila svoju menovú politiku a ponechala kľúčové úrokové sadzby aj strop pre posilnenie českej koruny na doterajšej úrovni. Informovali o tom portál Patria Online a agentúra Bloomberg.
Banková rada ČNB na svojom dnešnom rokovaní rozhodla, že dvojtýždňová repo sadzba zostáva na úrovni 0,05 %, diskontná sadzba na 0,05 % a lombardná sadzba na 0,25 %. Okrem toho ČNB oznámila, že bude naďalej používať devízový kurz ako ďalší nástroj na uvoľňovanie menových podmienok a potvrdila svoj záväzok intervenovať v prípade potreby na devízovom trhu tak, aby udržala kurz koruny voči euru v blízkosti úrovne 27 CZK/EUR.
Banková rada ČNB zopakovala, že uvedený kurzový záväzok považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude brániť prílišnému posilneniu kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR svojimi intervenciami na devízovom trhu, teda predajom korún a nákupom cudzích mien. No v prípade oslabenia koruny nad 27 CZK/EUR nebude banka zasahovať a ponechá kurz, aby sa pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na devízovom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy