EÚ bude rokovať o sankciách voči Rusku aj budúci týždeň

Predstavitelia EÚ vo štvrtok hovorili o návrhoch Európskej komisie, podľa ktorých by Rusko stratilo prístup k financiám EÚ a taktiež k obranným a energetickým technológiám.

Sankcie voči Rusku zo strany EÚ európski lídri neschvália skôr ako budúci týždeň. Vyplýva to zo stanoviska Európskej komisie (EK). Predstavitelia EÚ vo štvrtok hovorili o návrhoch EK, podľa ktorých by Rusko stratilo prístup k financiám EÚ a taktiež k obranným a energetickým technológiám.

„Rokovania budú pokračovať aj budúci týždeň,“ povedal hovorca EK Jonathan Todd s tým, že keď sa členské štáty rozhodnú, čo chcú urobiť, EK pripraví legislatívne návrhy. „Tieto legislatívne návrhy sa potom budú musieť prijať prostredníctvom vhodných procedúr normálne budúci týždeň,“ doplnil.

Výzvy na sprísnenie sankcií sa objavujú pod nátlakom USA a Británie, aby na zostrelenie dopravného lietadla odpovedala EÚ sprísnením sankcií voči Rusku, ktoré podľa nich východoukrajinských povstalcov podporuje. Pozornosť sa pritom sústreďovala na postoj Holandska, keďže 193 z 298 obetí tragédie malo holandské občianstvo.

Súvisiace články

Aktuálne správy