Nezamestnanosť v Španielsku klesla najnižšie za dva roky

Nezamestnanosť v krajine sa v druhom kvartáli znížila na 24,5 % z úrovne 25,9 % v rovnakom štvrťroku vlaňajška. V ekonomike vzniklo vyše 400 tis. pracovných miest.

Miera nezamestnanosti v Španielsku v druhom kvartáli tohto roka klesla najnižšie za dva roky. Pomohla tomu dobrá tvorba nových pracovných miest v sektore služieb. Nezamestnanosť v krajine sa znížila na 24,5 % z úrovne 25,9 % v rovnakom štvrťroku vlaňajška. Informoval o tom vo štvrtok španielsky štatistický úrad. Miera nezamestnanosti síce zostáva druhá najvyššia v Európe, ale pokles bol oveľa výraznejší, ako sa očakávalo. Do práce nastúpilo viac ako 400 tis. ľudí. Išlo o najväčší kvartálny prírastok počtu zamestnaných ľudí od druhého štvrťroka 2005.

Kvalita tvorby pracovných miest sa tiež zlepšila, keďže 304 400 nových miest je na celý úväzok a 180 200 pracovných zmlúv je trvalých. „Tieto údaje sú oveľa lepšie, ako sa očakávalo,“ povedal José Luis Martínez, ekonóm Citi v Madride. „Mám pocit, že v posledných dvoch rokoch sa aktivita veľmi prudko obmedzila, možno viac ako je rozumné, a to sa začína normalizovať,“ dodal Martínez.

Od prasknutia cenovej bubliny na trhu s obytnými nehnuteľnosťami sa španielska ekonomika opakovane dostávala do recesie. Teraz sa však očakáva, že hrubý domáci produkt krajiny v tomto roku posilní o viac ako o 1,2 % a v budúcom roku až o 2 %. Znamenalo by to, že hospodárstvo krajiny patrí v rámci eurozóny k tým, ktoré dosahujú najlepšie výkony.

Súvisiace články

Aktuálne správy