Akcie, zlato a 5 iných trhov, ktoré reagovali na haváriu lietadla

Tragická zrážka lietadla spoločnosti Malaysia Airlines s 295 cestujúcimi vo východnej Ukrajine vyvolal nával smerom k bezpečným aktívam, ako je zlato a štátne dlhopisy USA, zatiaľ čo americké akcie zaznamenali ich najväčší pokles v mesiacoch. Čo sa bude diať ďalej pravdepodobne závisí na tom, či lietadlo bolo zostrelené bojovníkmi v pokračujúcom boji medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojakmi.

Po tom, ako včera uzavreli akciové trhy v USA, americkí dôstojníci pre spravodajské služby uviedli, že tento let bol zostrelený raketou zem-vzduch.

Geopolitická nervozita bola už skôr zvýšená rozhodnutím Izraela začať pozemnú ofenzívu v Gaze.

Tu je pohľad na to, ako na to včera reagovali trhy:

1) S&P 500:  Americký akciový index S&P 500 zaznamenal jeho najväčší jednodenný pokles od 10. apríla, s poklesom o 23,45 bodov, čiže 1,2%, na 1 958.12 bodov. Akciový index Dow Jones Industrial Average klesol o 161,39 bodov, čiže 0,9%, na 16 976.81 bodov, čo bol zasa najväčší pokles od 15. mája.

2) Index VIX: VIX index z Chicago Board Options Exchange, známy ako index strachu na Wall Street dosiahol jeho najväčší jednodenný nárast od 15.apríla roka 2013. Zvýšením o 32% na 14,54 bodov je však stále na minimách podľa historických porovnaní. Index potom skĺzol nižšie, keďže sa akcie presťahovali na vyššie úrovne.

3) Zlato: Zlato, ktoré je tradičné považované za bezpečné útočisko, na týchto správach zaznamenalo výrazný, ale nie príliš dramatický nárast. Cena zlata s dodaním v auguste vzrástla o 17,10 dolárov, alebo 1,3% na 1 316.90 dolárov za uncu. To je najväčšie jednodenné zvýšenie od rastu o 3,3% počas dňa 19. júna.

4) Štátne dlhopisy USA: Dlhopisy taktiež vyskočili, čo zatlačilo výnos 10-ročných štátnych dlhopisov pod 2,5%. Výnos klesol o viac než 8 bázických bodov na 2,453%, čím sa priblížil jeho najnižšej úrovni roka – 2,438%.

5) Ropa: Kontrakt ropy vzrástol, keďže ropa Nymex s dodaním v auguste rástla na jej najvyššiu zatváraciu úroveň od 8. júla, zatiaľ čo ropa Brent s dodaním v septembri vzrástla o 81 centov na 107,89 dolárov za barel. Rast ropy bol taktiež podporený po stredajších údajoch, ktoré ukázali na väčší než očakávaný prepad v amerických dodávkach ropy.

6. Japonský jen: Táto japonská mena vzrástla na päť-mesačné maximum voči euru a získal pôdu pod nohami aj voči americkému doláru, čo odráža jej postavenie ako mena považovaná za bezpečné útočisko. Ruský rubeľ klesol na najnižšiu úroveň oproti doláru, od 8. mája.

7) Akciové ETF-ka – Market Vectors Russia ETF a iShares MSCI Russia Capped: Obidva spomínané indexy vo štvrtok prepadli. Prvý spomínaný prepadol o 5,8% a druhý klesol o 5,5%, čo sa dá porovnať s ich najväčším jednodňovým percentuálnym prepadom od 3. marca, kedy bol vojenský pat na Kryme najintenzívnejší.

Zdroj: Reuters, WSJ

Súvisiace články

Aktuálne správy