Počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA nečakane klesol

Počet Američanov, ktorí minulý týždeň požiadali o podporu v nezamestnanosti, nečakane klesol, čo signalizuje pokračovanie procesu zotavovania amerického trhu práce. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg.
Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že počet žiadostí o podporu v nezamestnanosti poklesol v týždni končiacom sa 12. júla o 3000 na sezónne upravených 302.000. Údaje za predchádzajúci týždeň ministerstvo revidovalo smerom nahor na 305.000 z pôvodnej hodnoty 304.000. Približne 50 ekonómov, ktorých oslovila agentúra Bloomberg, pritom očakávalo rast počtu žiadostí zhruba na 310.000.
Pokles o rovnakú hodnotu ako týždenný údaj zaznamenal aj 4-týždňový priemer žiadostí, ktorý je presnejším ukazovateľom, nakoľko nepodlieha takým výkyvom ako týždenné údaje. Tento ukazovateľ dosiahol počet 309.000 žiadostí, čo znamená najnižšiu hodnotu od júna 2007.
Najnovší vývoj v počte žiadostí o podporu v nezamestnanosti poukazuje na to, že firmy zamestnancov prepúšťajú v menšej miere. To signalizuje, že podniky predpokladajú pokračovanie rastu ekonomiky.

Súvisiace články

Aktuálne správy