Pozitívne britské dáta tlačia libru nahor

Na včerajšie hodnoty britskej inflácie, ktoré libra prijala s nadšením, nadväzujú dnešné dáta z britského trhu práce. Miera nezamestnanosti sa na ostrovoch naďalej znižuje, od januára sa nezamestnanosť znížila o 0.7 percentuálneho bodu a najnovší údaj za máj je v súlade s konsenzom na hodnote 6.5 %. Znížil sa aj počet ľudí poberajúcich podporu v nezamestnanosti, konkrétne o 36.3 tisíc osôb, čo výrazne prekonalo očakávania (-27 ticíc). Zaznamenali sme tiež zmenu v indexe merajúcom priemerný zárobok, ten v máji dosiahol +0.3 %.

Pozitívne dáta posledných dvoch dní pomohli libre k niekoľkoročným maximám, aj keď na páre s americkým dolárom nebude dnešný deň tak úspešný, ako utorok. Dolár totiž očakáva zverejnenie hodnôt inflácie, čo spôsobuje miernu korekciu. Naopak voči euru dnes libra slušne posilňuje, zverejnenie údajov z trhu práce spôsobilo nárast približne o 0.19 %. Celkovo libra testuje 6 ročné maximum na páre GBP/USD, voči euru sa približuje k maximám z pred dvoch rokov.

Dnešné dáta potlačili nahor aj britský index FTSE 100, ktorý si zatiaľ pripísal prírastok o 61.20 bodov, čo predstavuje rast o 0.90 %. Uvidíme, ako dlho bude vyčkávať Bank of England s avizovaným zvýšením základných úrokových sadzieb, guvernér Mark Carney dnes zopakoval, že zvýšenie bude načasované na okamih, keď to budú dáta dovoľovať.

Súvisiace články

Aktuálne správy