Tržby amerického maloobchodu spomalili rast

Podľa údajov federálneho ministerstva obchodu v júni tržby posilnili o 0,2 %, keď sa v máji podľa revidovaných údajov zvýšili o 0,5 %

Tržby amerického maloobchodu vzrástli v júni menej, než sa čakalo. Podľa údajov, ktoré zverejnilo utorok federálne ministerstvo obchodu, minulý mesiac posilnili o 0,2 %, keď sa v máji podľa revidovaných údajov zvýšili o 0,5 %. K spomaleniu prispel prekvapujúci pokles tržieb automobilových predajcov. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali v júni rast o 0,6 %. Maloobchodné tržby sa na celkových spotrebiteľských výdavkoch v USA podieľajú zhruba tretinou. Takzvané jadrové tržby maloobchodu USA, ktoré nezahŕňajú predaj automobilov, benzínu, stavebných materiálov a stravovacích služieb, a viac korešpondujú so spotrebiteľskými výdavkami pri meraní hrubého domáceho produktu, minulý mesiac posilnili o 0,6 %. Tržby amerických predajcov automobilov v máji klesli o 0,3 %. Bez zahrnutia predajcov áut celkové tržby maloobchodu USA v júni posilnili o 0,4 %.

Americká ekonomika v prvom kvartáli medziročne oslabila o 2,9 %. Dôvodom bolo nepriaznivé zimné počasie. Podľa prognóz by však americká ekonomika mala v druhom kvartáli posilniť o 3,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy