Brigádnici v EÚ by si mali priniesť príslušné potvrdenie o sociálnom poistení

Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje občanov - fyzické osoby vykonávajúce práce v krajinách Európskej únie (EÚ), že v období výkonu práce v únii podliehajú právnym predpisom tej krajiny, v ktorej vykonávajú činnosť, ak zároveň nevykonávajú zárobkovú činnosť na území Slovenskej republiky.

Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje občanov – fyzické osoby vykonávajúce práce v krajinách Európskej únie (EÚ), že v období výkonu práce v únii podliehajú právnym predpisom tej krajiny, v ktorej vykonávajú činnosť, ak zároveň nevykonávajú zárobkovú činnosť na území Slovenskej republiky. Týka sa to aj obdobia letných brigád.
Pri odchode zo zahraničia späť na Slovensko poisťovňa odporúča týmto osobám, aby si z krajiny, v ktorej vykonávali zárobkovú činnosť, priniesli potvrdenie o období sociálneho poistenia v danej krajine. Následne pri uplatňovaní svojich nárokov na jednotlivé dávky v budúcnosti (napr. nemocenská dávka, dávka v nezamestnanosti) budú mať výrazne zjednodušenú pozíciu vo vzťahu k Sociálnej poisťovni, resp. k akejkoľvek inej príslušnej inštitúcii ktoréhokoľvek členského štátu EÚ, keďže preukázať výkon činnosti v zahraničí, najmä letných brigád v minulosti, môže byť neskôr mimoriadne zložité a časovo náročné. Potvrdenie o období sociálneho poistenia však výrazne skracuje čas vybavovania si nároku na konkrétnu dávku v príslušnej inštitúcii EÚ.
Ak pred odchodom do zahraničia nebol občan povinne poistený ako zamestnanec alebo živnostník, alebo iná SZČO, po návrate zo zahraničia na Slovensko mu nevznikne povinnosť voči Sociálnej poisťovni a nemusí sa v nej hlásiť. V prípade, že pred odchodom do zahraničia bol občan dobrovoľne poistenou osobou, ešte pred odchodom do iného štátu EÚ sa musí informovať v tomto štáte, či bude povinne poistený na sociálne poistenie. Ak áno, musí sa z dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti odhlásiť v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne.
Európska legislatíva umožňuje súbeh povinného dôchodkového poistenia a dobrovoľného dôchodkového poistenia v dvoch štátoch EÚ súčasne. Ak občan nepodá pred odchodom odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, tieto dobrovoľné poistenia mu zaniknú zo zákona a po skončení povinného poistenia v členskom štáte únie mu tieto dobrovoľné poistenia zo zákona zasa vzniknú, t. j. budú pokračovať, čím vznikne aj povinnosť naďalej platiť poistné. Dobrovoľné poistenie zanikne aj vtedy, ak dobrovoľne poistená osoba nebude dva po sebe nasledujúce mesiace toto poistenie platiť.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy