Rekonštrukcia cesty pri Vernári bude stáť vyše 3 mil. eur

Slovenská správa ciest vybrala za zhotoviteľa prác na havarijnom úseku cesty Vernárska tiesňava - Hranovnické pleso firmu GEOstatik. Sanácia zosuvu na ceste v Oravskej Polhore bude stáť 1,06 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty, práce vykoná firma OMNIKO.

Slovenská správa ciest (SSC) zaplatí za rekonštrukciu cesty I/67 v úseku Vernárska tiesňava – Hranovnické pleso pri Vernári v okrese Poprad 3,19 mil. eur vrátane dane z pridanej hodnoty. Predpokladaná cena prác na havarijnom úseku pozemnej komunikácie bola 2,7 mil. eur bez dane. Cestári vybrali za zhotoviteľa firmu GEOstatik, a. s. zo Žiliny cez priame rokovacie konanie.

Zdôvodnili to mimoriadnou udalosťou pre havarijný stav na ceste. Ako oznámili vo Vestníku verejného obstarávania, oslovili a požiadali osem firiem na predloženie cenovej ponuky a predložilo ju päť záujemcov. Hlavným cieľom prác na cestnom úseku v dĺžke 1,8 kilometra je stabilizácia vzniknutých zosuvov, kompletná rekonštrukcia odvodnenia cesty, obnova záchytných bezpečnostných zariadení a mosta, ako aj spevnenie brehov Vernárskeho potoka, zabezpečenie skalného brala Vernárska tiesňava, oprava a výstavba oporných múrov.

Sanácia zosuvu na ceste I/78 v Oravskej Polhore v okrese Námestovo bude stáť 1,06 mil. eur vrátane dane. Odhadované náklady boli 935 tis. eur bez dane. Práce vykoná firma OMNIKO, s. r. o. z Dolného Kubína na základe priameho rokovacieho konania, v ktorom Slovenská správa ciest dostala štyri ponuky. Postup výberu zhotoviteľa cestári zdôvodnili tiež mimoriadnou udalosťou a pre časovú tieseň nemohli použiť verejnú súťaž. Za mimoriadnu udalosť sa považuje najmä živelná pohroma, havária alebo situácia bezprostredne ohrozujúca život, zdravie ľudí a životné prostredie.

Slovenská správa ciest je samostatná rozpočtová organizácia zriadená ministerstvom dopravy k 1. januáru 1996. Spravuje takmer 3 500 kilometrov ciest I. triedy, jej generálne riaditeľstvo je v Bratislave, štyri regionálne organizačné zložky Investičná výstavba a správa ciest majú zastúpenie v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline a Košiciach.

Súvisiace články

Aktuálne správy