V Grécku uskutočnili prvú primárnu emisiu akcií od roku 2009

Firma ELTEH Anemos vyrábajúca energiu z obnoviteľných zdrojov primárnou emisiou akcií (IPO) získala 35,1 mil. eur. Išlo o prvú IPO od vypuknutia gréckej dlhovej krízy.

Grécka firma ELTEH Anemos, ktorá podniká v oblasti výroby energie z obnoviteľných zdrojov, predala plánovaný objem akcií v primárnej emisii (IPO), hoci cena je na dolnej hranici zamýšľaného pásma. Trh tak zmiešane prijal prvú primárnu emisiu akcií v Grécku od roku 2009, kedy sa v krajine začala dlhová kríza. Grécky akciový trh poškodila šesť rokov trvajúca recesia a dlhová kríza, ktorá Atény donútila, aby požiadali o núdzovú pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) v sume zhruba 240 mld. eur.

Postoj trhu voči Grécku sa v posledných mesiacoch zlepšil. Krajina, o ktorej sa predpokladá, že sa v tomto roku dostane z recesie, sa po štyroch rokoch dvakrát úspešne vrátila na dlhopisový trh. Záujem pri predaji akcií ELTEH Anemos prekročil ponuku, ktorá bola v objeme 20,67 mil. obyčajných akcií. Uviedla to v pondelok spoločnosť NBG Securities, ktorá bola vedúcim manažérom emisie. Cena však bola presne na dolnej hranici plánovaného pásma 1,70 – 1,97 eura na akciu. Znamená to, že firma získala 35,1 mil. eur.

Primárna emisia sa konala 9. až 11. júla, čiže v čase obáv na európskom akciovom trhu spôsobených starosťami o finančné zdravie hlavného akcionára najväčšej portugalskej banky Banco Espirito Santo (BES). „Sme spokojní, pretože sme dokázali zrealizovať navýšenie kapitálu v nepriaznivom prostredí,“ povedal pre Reuters Theodoros Sietis, výkonný riaditeľ firmy ELTEH Anemos.

Anemos, ktorá je dcérou najväčšej gréckej stavebnej skupiny Ellaktor, je stredne veľkým producentom energie z obnoviteľných zdrojov. Prevádzkuje 12 veterných parkov, solárnu elektráreň a vodnú elektráreň. Firma uviedla, že peniaze získané primárnou emisiou akcií použije na financovanie časti investičného plánu na výstavbu nových veterných parkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy