V júni opäť deflácia, na Slovensku ceny mierne klesli

, ČTK Foto:SITA

Slovensko v júni opäť zasiahla deflácia. Ceny tovarov a služieb oproti vlaňajšku klesli o 0,1 percenta, zatiaľ čo v máji sa medziročne nezmenili. Informoval o tom dnes štatistický úrad. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny stúpli v júni o 0,1 percenta po májovom náraste o 0,2 percenta.

Analytici očakávali, že ceny tovarov a služieb sa v júni oproti vlaňajšku nezmení. Deflácia obvykle zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a podniky k odkladaniu investícií kvôli očakávaniu nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. V tomto roku spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní klesali od februára do apríla.

Vývoj cien v júni ovplyvnilo rýchlejšie zlacnenie potravín, ktoré majú veľký podiel na spotrebiteľskom koši. Potraviny v šiestom mesiaci zlacneli medziročne o 1,7 percenta, v máji boli oproti vlaňajšku lacnejšie o pol percenta. NBS predpokladá, že ceny tovarov a služieb v tomto roku príliš neporastú, v poslednej prognóze znížila odhad inflácie na tento rok na 0,1 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy