Maďarsko má priestor na ďalšie zníženie sadzieb

Zníženie hlavnej úrokovej sadzby v jednom alebo dvoch krokoch môže byť potrebné, ak má banka dosiahnuť svoj strednodobý inflačný cieľ, tvrdí viceguvernér maďarskej centrálnej banky Adam Balog

Maďarskej centrálnej banke ešte zostáva priestor na zníženie sadzieb zo súčasného rekordného minima 2,3 %. Vyhlásil to v pondelok viceguvernér banky Adam Balog. Najbližšie zasadnutie banky venované menovej politike sa uskutoční 22. júla.

Centrálna banka v snahe podporiť zotavenie ekonomiky v čase rekordne nízkej inflácie hlavnú úrokovú sadzbu znižovala postupne každý mesiac z úrovne 7 %, kde sa nachádzala v polovici roka 2012. Zdá sa, že zníženie sadzby v jednom alebo v dvoch krokoch bude potrebné, ak má banka dosiahnuť a udržať strednodobý inflačný cieľ 3 %, uviedol Balog pre denník Napi Gazdaság. Vládny program úľav pre ľudí, ktorí sa zadlžili v cudzej mene, v horizonte mesiaca až dvoch nebude mať dopad na menovú politiku, dodal predstaviteľ centrálnej banky.

Maďarská centrálna banka minulý mesiac vylepšila odhad tohtoročného rastu hrubého domáceho produktu krajiny na 2,9 % zo skoršie prognózovaných 2,1 %. Tohtoročný výhľad inflácie banka upravila na nulu, hoci predtým počítala s rastom cien o 0,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy