Spotrebiteľské ceny v Maďarsku oslabili

Podľa štatistického úradu krajiny KSH klesli v júni spotrebiteľské ceny v krajine medziročne o 0,3 % po májovom oslabení o 0,1 %.

Spotrebiteľské ceny v Maďarsku sa v júni opäť znížili. Maďarský štatistický úrad KSH v piatok informoval, že medziročne v júni spotrebiteľské ceny klesli o 0,3 %, kým v máji oslabili o 0,1 %. Jadrová medziročná inflácia, ktorá nezohľadňuje ceny potravín a palív, bola v júni na úrovni 2,6 %. V máji bola jadrová inflácia podľa revidovaných údajov tiež vo výške 2,6 %.

Podľa Borbály Mináryovej zo štatistického úradu sa nové kolo zníženia cien plynu pre domácnosti, ktoré nadobudlo účinnosť v apríli, úplne prejavilo v máji. Dodala, že tento pokles cien nemožno nazvať defláciou, pretože tovary a služby, ktorých cena sa znížila, sa obmedzili na energie pre domácnosti a potraviny. Ostatné segmenty nevykázali žiadny nezvyčajný pokles cien.

Potraviny v Maďarsku v máji medziročne zlacneli o 1,3 %. Tento pokles spôsobilo najmä zlacnenie cukru (-17,1 %), múky (-16,3 %) a sezónnych produktov (15,6 %). Ceny odevov a obuvi v porovnaní s júnom minulého roka oslabili o 0,9 %. Tovary dlhodobej spotreby zlacneli o 0,8 %. Ceny v segmente elektrina, plyn a iné palivá boli oproti júnu 2013 nižšie o 12,3 %. Ceny vzrástli v segmente alkohol a tabakové výrobky, a to o 7,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy